web analytics

Innovation för framtiden

Kan Sverige vara nästa Silicon Valley? Amerikanska företag pratar om det.

Visste du att Sverige är det näst mest innovativa landet i världen? Bara Sydkorea är bättre. Inte? Nej jag har inte heller överösts av den nyheten i mitt Facebook-flöde eller på Twitter. Inte i de traditionella medierna heller faktiskt. Däremot rapporteras nyheten glatt i många internationella medier. Där konstateras det också att USA åkt ur tio-i-topp-listan. USA hamnar först på 11 plats över innovationsländer.

Det är nyhetsbyrån Bloombergs som varje år upprättar ett innovationsindex där de mäter sju olika faktorer, däribland forskning och utveckling, och sedan sammanställer resultatet från de 200 länder som ingår. Sverige hamnar alltså på andra plats! Det är fantastiskt! Innovation handlar om helt nya, eller förbättrade lösningar som skapar värde för samhället, företagen och individer. Grön innovation tar tanken ett steg längre och handlar om miljöanpassade lösningar.

För mig är inte Sveriges placering förvånande. Nyligen var jag Kalifornien där jag bland annat besökte Tesla, Facebook och Airbnb. Jag möttes av idel lovord om Sverige, att investera och etablera sig här så som bland annat Facebook med flera har gjort, ses som intressant av allt fler. Stabil infrastruktur och ekonomi, hög utbildningsnivå och en mångkulturell arbetskraft med god språkkompetens och ett brett kontaktnät, är några av de faktorer som får de amerikanska företagen att prata om Sverige som nästa Silicon Valley. Så trots en befolkning på ynka 10 miljoner står vi oss bra i konkurrensen. Vi ska vara stolta!

Nyligen blev det också klart att Sverige och Frankrike lanserat ett nytt innovationspartnerskap för att ytterligare stärka den gröna innovationen och bidra till övergången till ett mer hållbart samhälle. Det här är framtiden. De länder och företag som är först ut med sina lösningar kommer inte bara att öka sin konkurrenskraft, de kommer också att lägga grunden till morgondagens exportframgångar och nya jobb.

Här i Halland ligger vi i framkant när det gäller innovation. Vi har bland annat aktörer som Science Park, Högskolan i Halmstad, Campus Varberg, affärsänglar, Almi. Men det halländska innovationssystemet behöver stärkas och utvecklas ytterligare. Ett ökat företagande är viktigt för tillväxten och en långsiktig god utveckling av välfärden. Fler bör stimuleras och inspireras till att driva företag. Då kanske Sverige kniper förstaplatsen som mest innovativa land nästa gång.

Adnan Dibrani, 
riksdagsledamot (S)

facebook Twitter Email