web analytics

En rättvis klimatomställning

Sommaren är i full i gång och många har semester. Många tycker det är skönt att komma ut till salta bad och behagliga temperaturer. Men just där, i sommarvärmen, blir många av oss också som mest medvetna om vår tids ödesfråga – den mänskliga påverkan på klimatet.

Förra sommaren blev de där behagliga sommartemperaturerna plötsligt lite för höga för att vara behagliga. Vattennivåerna sjönk, gräset gulnade och i juli kom de stora skogsbränderna igång. En farsot som vi förknippar med Medelhavet och Kalifornien blev plötsligt svensk verklighet igen, bara fyra år efter den stora skogsbranden i Västmanland.

Man kan inte dra slutsatser om klimatet av väderläget ett enskilt år. Det kan vara en slump. Men det är ingen slump att de fem senaste åren är de fem varmaste åren som registrerats globalt. Och det är ingen slump som gör att extrema väderfenomen ökar med ökande temperaturer. Det är också väl belagt att utsläpp av gaser som koldioxid och metan spär på den globala uppvärmningen.

Dagens ungdomar har insett det här. Inspirerade av Greta Thunberg och hennes klimatstrejk protesterar de världen över. Det är vårt hopp. För det tvingar fram förändring. Ansvaret för den förändringen ligger på oss politiker. En förändring som måste ta hänsyn till realiteter.

I slutänden är det inte att vi avstår från att flyga till Thailand när vintertemperaturerna börjar kännas här hemma som kommer rädda världen. Det krävs politiska beslut.

Regeringen lanserade i 2018 års budget Industriklivet som innebär att 300 miljoner kronor per år satsas under perioden 2018–2040 för att stödja svensk industri i omställningen mot nollutsläpp av växthusgaser. Nu har det utvecklats för att också ge stöd till investeringar i teknik som kan leda till negativa utsläpp genom att avskilja, transportera samt geologiskt lagra växthusgaser som tagits ut ur atmosfären.

Vi har inom EU fått till stånd förändringar som innebär att uppemot två miljarder utsläppsrätter i EU:s utsläppshandelssystem. Närmare 45 procent av EU:s klimatutsläpp täcks av utsläppshandeln. Det är en enorm framgång för klimatet.

Vi socialdemokrater arbetar för en rättvis klimatomställning där de tyngsta bördorna ska bäras av dem med störst förmåga. Tillsammans kan vi klara omställningen till ett fossilfritt samhälle.

Sara Heikkinen Breitholtz, riksdagsledamot (S)

facebook Twitter Email